Merkedager og andre morsomme dager

.
Søndag 21 Juli 2024
   
  Dette året   Denne måneden   Denne uken   Idag   Kommende merkedager   Kategorier  
Merkedager fra 21 Juli 2024
 • Ta på pupper-dagen (Skandinavia) (Onsdag, 31 Juli 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Om alt feiler på kyssedagen, får du sjansen igjen midtsommers. Den danske radioverten Jesper Klindt Schwaner adopterte i 2011 den siste dagen i juli til å tafse på kjente og fremmede menneskers bryster. Over 26.000 mennesker deltok på arrangementet, ifølge Facebook.
  Denne feiringen er spesifikk for Skandinavia. Andre land feirer en tilsvarende dag i mai.  Ta-på-pupper-dagen

  ...
 • Undertøydagen (Mandag, 5 August 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Utnytt sommervarmen ved å ikke ta på deg annet enn undertøyet 5. august. Samme dato hvert år.
  Freshpair grunnla National Underwear Day 5. august 2003, som en måte for alle å omfavne undertøyet sitt og få selvtillit. Siden den gang har vi feiret høytiden på mange måter, inkludert modellbegivenheter i New York City, massive undertøysgaver, en popup-butikk i Columbus Circle, et rullebaneshow på Times Square, samt russeknuter i Norge.
  UnderwearDay

  ...
 • Den internasjonale orgasmedagen (Torsdag, 8 August 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Kunstneren Alex Hirka forener verden for 15. år på rad den 8 august i det han kaller for "Den internasjonale orgasmedagen" eller "One World Orgasm". Nå krasjer det en smule med en annen internasjonal orgasmedag vi har i desember, men hvorfor diskutere? Jo mer, jo bedre.  Sexbrain

  ...
 • Den internasjonale sexdagen (Onsdag, 21 August 2024)
 • Kategori : Merkedager


  21. august feirer vi den internasjonale sexdagen.  International Sex Day ble opprinnelig startet av et kanasisk hockey-lag etter å ha blitt foreslått på Gossipbees, en sladreside i Los Angeles.
  Askeonsdag

  ...
 • Verdensdagen for selvmordsforebygging (Tirsdag, 10 September 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Verdensdagen for selvmordsforebygging er en internasjonal markering hvert år 10. september. Dagen er opprettet av IASP, Den internasjonale foreningen for selvmordsforebygging, i samarbeid med FNs Verdens helseorganisasjon. I Norge har LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord fått i oppdrag å koordinere arrangementene denne dagen i perioden fra 2005 til 2007. Verdensdagen for selvmordsforebygging ble første gang markert på IASPs kongress i Stockholm 10. september 2003.  Sexbrain

  ...
 • Fredag den 13. (Fredag, 13 September 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Fredag den 13. ansees som en ulykkesdag. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.  I følge folklorehistorikeren Donald Dossey oppsto den uheldige karakteren til tallet "13" med en norrøn myte om 12 guder som hadde et middagsselskap i Valhalla. Luringguden Loke, som ikke var invitert, kom som den 13. gjesten, og sørget for at Höðr kunne skyte Balder med en pil med misteltein. Dossey: "Balder døde, og hele jorden ble mørk. Hele jorden sørget. Det var en dårlig ...

 • Høstjevndøgn (Søndag, 22 September 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Et jevndøgn er et av de to tidspunktene i året når jordens akse heller verken fra eller mot solen. Vårjevndøgn eller jamvår inntreffer rundt 20-21 mars og høstjevndøgn inntreffer rundt 22-23 september hvert år. Ekvinoktium er det samme som jevndøgn.
  Når det er jevndøgn er dag og natt like lange over hele verden og solen står loddrett over et punkt på ekvator, og fra dette punktet vil solen være i senit ved middagstid. Ordene jevndøgn, vårjevndøgn og høstjevndøgn brukes ogs om det døgnet som tidspunktet faller i. Jevndøgnene er de eneste døgnene i et år, der dag og natt er så godt som like lange ...

 • No Bra Day (Søndag, 13 Oktober 2024)
 • Kategori : Merkedager


  No Bra Day er en årlig markering 13. oktober hvor kvinner oppfordres til å gå uten BH som et middel for å oppmuntre til brystkreftbevissthet.  No Bra Day ble opprinnelig arrangert 9. juli 2011, men i løpet av tre år var den flyttet til den 13. dagen i National Breast Cancer Awareness Month, oktober. Brukere på sosiale medier oppfordres til å poste ved å bruke hashtaggen #nobraday for å fremme bevisstheten om brystkreftsymptomer og for å oppmuntre til likestilling. Noen brukere på sosiale medier oppfordrer også kvinner til å legge ut bilder av seg selv som ikke har på seg BH. Noen kvinner omfavner No Bra ...

 • Den norske epledagen (Torsdag, 17 Oktober 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Den norske epledagen feires 17. oktober hver år, og ble startet av Opplysningskontoret for Frukt og Grønt


  Eple

  ...
 • Den internasjonale fistingdagen (Mandag, 21 Oktober 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale fistingdagen må være merkedagen for den med seksuell appetitt litt utenom det vanlige.
  Nå vet du at den finnes, i alle fall ...
  Den feires 21 oktober hvert år.  FistingDay

  ...
 • Sommertid slutter (Søndag, 27 Oktober 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Klokken stilles 1 time TILBAKE kl 03:00
  Huskeregel: Klokken skal alltid stilles MOT sommeren, derfor heter det sommertid.


  Vintertid  Sommertid er en ordning som går ut på å stille alle klokker frem en time i forhold til normaltid.
  Flere land har innført dette for å utnytte de lyse delene av døgnet.
  Med sommertid menes også den perioden av året da klokkene er stilt 60 minutter frem sammenliknet med resten av året.
  I gjeldende forskrift om sommertid fastsettes den som normal tid for kongerike ...

 • Allehelgensdag (Fredag, 1 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Allehelgensdag markeres første helg i november, og er en viktig dag for å minnes de døde. Mange kirker holder åpent denne dagen for å takke for livet som har vært, for samtale, lystenning og for å samles i sorgen og savnet.
  Minnemarkeringer for de døde er blant de eldste kristne skikkene. Tidligere var det martyrene, de som ble drept for sin kristentro, som ble minnet. Senere oppsto behovet for en minnedag for alle de navnløse kristne som døde. Dette ble allehelgensdag.

  AllSaintsDayLes mer

 • Den internasjonale sexleketøydagen (Mandag, 4 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Hvis du tror at den mest bemerkelsesverdige høytiden mellom 31. oktober og 25. desember er Thanksgiving, inviterer vi deg til å tenke om igjen, fordi 4. november er den nasjonale sexleketøydagen.
  SexToyDay

  ...
 • Farsdag (Norge, Sverige, Finland) (Søndag, 10 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Farsdagen er en hedersdag for fedre. I Norge feires farsdagen den andre søndagen i november, dette gjelder i Norge. Sverige, Finland, Island og Estland.  På farsdagen er det tradisjon å gjøre stas på faren sin. Det kan være ved å gi ham frokost på senga, en gave, eller ganske enkelt å gratulere ham med farsdagen.  Opprinnelig kommer konseptet rundt farsdagen fra USA, og det ble først populært i Norden og Norge etter andre verdenskrig.
  Det var først Sonora Smart Dodd fra Washington som begynte å feire denne dagen i 1909 for å ære sin far, William Smart, en veteran fra ...

 • Likelønnsdagen (Fredag, 15 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Likelønnsdagen markeres 15 november hvert år.

  Dette er en sannhet med store modifikasjoner:

  Med samme logikk har ikke kvinner betalt skatt siden august.

  Kvinner jobber mindre, lever lenger og får pensjon i flere år.

  Kvinner velger ofte offentlig sektor, menn flest arbeider i privat sektor.  Statistikken viser at kvinner i snitt mottar rundt 70 prosent av lønnen menn får, men omtrent halvparten skyldes at menn arbeider mer overtid, har andre typer jobber og jobber mer deltid.

  Samtidig tjener typiske kvinneyrker - som sykepleiere - mindre en ...

 • National Unfriend Day (Søndag, 17 November 2024)
 • Kategori : Merkedager

  I dag er National Unfriend Day, dagen hvor man kvitter seg med sine overflødige nettvenner.  Talkshow-verten Jimmy Kimmel utropte i 2010 dagen i dag, 17. november, til National Unfriend Day.

  Kimmel oppfordrer Facebook-brukere over hele verden til å benytte denne dagen til å kvitte seg med de sosiale nettverkskontaktene som ikke er ens virkelige venner.

  National Unfriend Day er den internasjonale dagen hvor alle Facebook-brukere skal beskytte vennskapets hellige natur ved å kutte bort alt ekstra "vennefett" på sidene sine , som okkuperes av folk som ikke er deres egentlige venner. Dette står på ...

 • Den internasjonale mannsdagen (Tirsdag, 19 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale mannsdagen er en nyere merkedag, som retter oppmerksomheten mot menn, rettighetene og kvalitetene deres. Mannsdagen finner sted 19. november hvert år.  Dagen og ble vedtatt i Trinidad og Tobago i 1999. Den har støtte fra FN og arrangeres i følge sin egen hjemmeside i Trinidad, Tobago, Jamaica, Norge, Australia, India, USA, Singapore, Storbritannia, Ghana, Canada, Danmark, Østerike, England, Frankrike, Irland, Skottland, Pakistan, Grenada, Antigua og Barbuda, Malta og Sør-Afrika.


  Mann

  ...
 • Verdens toalettdag (Tirsdag, 19 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Dodagen arrangeres 19. november hvert år (er det tilfeldig at det er samme dag som mannedagen?).
  I 2001 erklærte WTO 19. november som verdens toalettdag. Idag feires dagen i mer enn 19 land.  Mann

  ...
 • Polyamori-dagen (Lørdag, 23 November 2024)
 • Kategori : Merkedager


  23. november er den nasjonale polyamoridagen. Den dagen i 2011 avgjorde BCs høyesterett at Canadas såkalte "anti-polygami-lov" ikke gjelder for uformaliserte polyamorøse husholdninger - og presiserer at polyamori, slik det vanligvis praktiseres i Canada, er lovlig og ikke en kriminell handling.
  Polyamorøse mennesker har flere kjærlige, intensjonelle og intime forhold på samme tid. Polyamori er en type åpent eller ikke-monogamt forhold som følger visse retningslinjer. Polyamory refererer spesifikt til mennesker som har flere romantiske forhold samtidig.
 • Fandens fødselsdag (Onsdag, 11 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Fandens fødselsdag er en betegnelse på de danske og norske merkedagene 11. juni og 11. desember. Det ble i 1656 bestemt at disse datoene skulle være termindager for betaling av renter og avdrag. Første skriftlige omtale med navnet fandens fødselsdag er fra 1888.  Ifølge folketroen ville man ikke få annet enn enn berggylt, fjesing og knurr dersom man prøvde å fiske på fandens fødselsdag.


  Fanden

  ...
 • Fredag den 13. (Fredag, 13 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Fredag den 13. ansees som en ulykkesdag. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.  I følge folklorehistorikeren Donald Dossey oppsto den uheldige karakteren til tallet "13" med en norrøn myte om 12 guder som hadde et middagsselskap i Valhalla. Luringguden Loke, som ikke var invitert, kom som den 13. gjesten, og sørget for at Höðr kunne skyte Balder med en pil med misteltein. Dossey: "Balder døde, og hele jorden ble mørk. Hele jorden sørget. Det var en dårlig ...

 • Luciadagen (Fredag, 13 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager

  Luciafeiringen 13. desember kommer med lys når det er som mørkest og minner oss på vårt kristne håp.  Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. I den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natten i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som fór fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.  Lucia feires i dag på skoler, i barnehager, i foreninger og på mange arbeidsplasser.  Les mer

 • Verdens orgasmedag (Lørdag, 21 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager
  Verdens orgasmedag sammenfaller med vintersolverv, og datoen endrer seg derfor
  litt fra år til år. Den ble først arrangert 22. desember 2006, og har siden
  blitt en årlig happening som fokuserer på velvære. For å avslutte litt på
  den vitenskapelig siden, så har studier vist at en orgasme stimulerer
  velvære-hormonet oksytocin hos både menn og kvinner. Hormonet demper
  engstelse og stimulerer tillitsfølelse. Det er med andre ord ingenting i
  veien å feire orgasmedagen gjennom hele året ...


  2. orgasmedag

  ...
 • Vintersolverv (Lørdag, 21 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Vintersolverv er tidspunktet en gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlige laveste døgn-maksiumums-høyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at sola snur på dette tidspunktet. Ved Stenbukkens vendekrets når sola opp til senit midt på dagen på dette tidspunktet.
  På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. eller 22. desember. På den sørlige ha ...

 • Julaften (Tirsdag, 24 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Julaften er kvelden den 24. desember, dagen før første juledag i kristen julefeiring. I Norge og Norden har tradisjonell feiring på julaften, med kirkegang, familiemiddag, gang rundt juletreet og gaveutdeling, vært høydepunkter i julefeiringen.  Selve julehøytiden starter første juledag, så julaften er ikke en helligdag. Det er mer som en lørdag.  Fra gammelt av var julaften den dagen da folk vasket, ryddet, pyntet og forberedte selve høytiden.
  Julen ringes inn klokken 17 på julaften, og dette har sammenheng med at folk startet helgen (fikk fri) på denne tiden av dag ...

 • Første juledag (H) (Onsdag, 25 Desember 2024)
 • Kategori : Helligdager


  25 desember er en helligdag.
  Første juledag er den dagen da man i vestlig kristendom markerer Jesu Kristi fødsel.
  Et par av disse symbolene viser tydelig at julefeiringen er en tradisjon med røtter i hedensk tid i Skandinavia.  I henhold til folketradisjonen er juledagen synonym med den første dagen i julefeiringen, selv om noen land også feirer kvelden og natta før (julekvelden).
  I østlig tradisjon feires den tilsvarende festen normalt den 7. januar. Inntil i år 1700 feiret man også denne datoen som juledagen og kvelden før, 6. januar, som julekvelden.
  Dette året ble imid ...

 • Andre juledag (H) (Torsdag, 26 Desember 2024)
 • Kategori : Helligdager


  Andre juledag, den 26. desember, er en helligdag i den kristne kalenderen.  Den kalles i vestlig tradisjon også for Stefanusdagen, fordi festen for Stefanus, som regnes som kirkens første martyr, feires denne dagen.
  Stefanus var diakon, og hadde fått i oppdrag av apostlene å dele ut mat blant menighetens fattige.
  Ifølge Apostlenes gjerninger 7,59 ble han falskt anklaget og dømt til døden ved steining.  Juledag2

  ...
 • Nyttårsaften (Tirsdag, 31 Desember 2024)
 • Kategori : Merkedager


  Nyttårsaften, 31. desember, årets siste dag og kvelden før 1. nyttårsdag. Dette er i utgangspunktet en vanlig dag, men sees gjerne på som halv arbeidsdag, på linje med julaften.  I mange land kalles dagen også Silvester (-aften), etter dødsdagen til helgenen med samme navn. St. Sylvester skal ifølge legenden ha påvirket keiser Konstantin til å gjøre kristendommen til en statsreligion. Han helbredet også spedalske og ble fremholdt som husdyrenes beskytter, men har hatt liten betydning i Norge.  Etter at julen på 1800-tallet først og fremst ble en familiefest, tok nyttårsaften ...

 • 1. nyttårsdag (H) (Onsdag, 1 Januar 2025)
 • Kategori : Helligdager

  1. nyttårsdag (Helligdag)  Første nyttårsdag viser til den første dagen i det nye året etter den gregorianske kalenderen (1 januar).
  Dagen innledes ofte med god mat, sjampanje, fyrverkeri og andre festligheter. 1 januar er kirkelig helligdag og kalles også Jesu navnedag.
  Etter jødisk tradisjon ble guttebarn omskåret åtte dager etter fødselen.
  Sett bort fra Israel er dagen helligdag i alle land som følger den gregorianske kalenderen.  1. januar ble formelt gjort til årets første dag med den romerske herskeren Julius Cæsars kalenderreform i år 46 fvt.
  Da den gr ...

 • Prompedagen (Tirsdag, 7 Januar 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Vi vet ikke når det tok av, men nå feirer vi den internasjonale prompedagen årlig den 7. januar.  Det er en dag satt av til å fnise av de gale kroppene våre, skape bevissthet om viktigheten av å gi gass, og snakke om matprodukter som forårsaker gassekresjoner som egg, brokkoli, bønner, kål og meieriprodukter.  Fart day

  ...
 • Ingentingdagen (Torsdag, 16 Januar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  National Nothing Day er en "u-begivenhet" foreslått i 1972 av lærer Jothy Narayanasamy og markert i USA årlig den 16. januar siden 1973, da den ble lagt til Chases begivenhetskalender.  Formålet er: Å gi folk én nasjonaldag der de bare kan sitte uten å feire, markere eller hedre noe.
  NothingDay

  ...
 • Fetisjdagen (Fredag, 17 Januar 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Fetisjdagen markeres tredje fredag i januar hvert år.  Hva er din fetisj? Prøv alt fra erotiske praksiser som involverer dominans og underkastelse, rollespill, tilbakeholdenhet og annen mellommenneskelig dynamikk.  Den internasjonale fetisjdagen er en dag som støtter BDSM-fellesskapet. Den har sin opprinnelse i Storbritannia som «National Fetish Day» og ble første gang arrangert 21. januar 2008. Den første internasjonale fetisjdagen ble holdt 16. januar 2009.  Fetisjdagen

  ...
 • Verdens Snømanndag (Lørdag, 18 Januar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  World day of Snowman er et spennende høydepunkt i den kalde årstiden. Verden feirer en svært elsket karakter, snømann. Han er symbolet på vinteren. En av de internasjonale mest populære figurene har fått sin egen feiring - det er Worldday of Snowman den 18. januar hvert år.
  Bli en del av det globale snømannsamfunnet og ta del i WDoS. Bli med på aktiviteter, bli kreativ. Dette er din dag, en dag du kan forme selv. Det viktigste målet: Ha det gøy!
  Organiser dine egne snømannprosjekter enten som en enkelt person, som et par eller med dine venner, din familie, ...

 • Den internasjonale klemmedagen (Tirsdag, 21 Januar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  National Hugging Day er en årlig begivenhet dedikert til klemming. Den ble stiftet av Kevin Zaborney og finner sted 21. januar hvert år.  Dagen ble første gang feiret den 21. januar 1986 i Clio, Michigan, USA. Høytiden er også observert i mange andre land. Ideen med Nasjonal klemdag er å oppmuntre alle til å klemme familie og venner oftere. Zaborney minner om å spørre først hvis man er usikker på responsen, da respekt for andres personlige rom alltid er viktig og noen mennesker klemmer ikke.
  KlemmedagenLes mer

 • Samenes nasjonaldag (Torsdag, 6 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen omtales også av enkelte som samefolkets dag og samisk folkedag. Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.  Sami flagg

  ...
 • Jobbe naken-dagen (Fredag, 7 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Working Naked Day er en årlig markering som feires første fredag i februar hvert år.  Working Naked Day har vært feiret siden år 2010. Lisa Kanare, forfatter og hjemmekontorekspert, har laget denne dagen. Den ble opprinnelig feiret årlig fra 1. februar til 2014. Fra året etter har dagen blitt feiret den første fredagen i februar.  Working Naked Day handler ikke om å jobbe uten klær. Det handler heller om å jobbe hjemmefra med de komfortable rammene. Lisa Kanare har kommet med denne ideen om å få folk som jobber på kontoret til å få fritiden av å jobbe hjemmefra. Hun begynte å jobbe hjemmefr ...

 • Morsdag (Norge) (Søndag, 9 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar

  Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.
  Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høyt ...

 • Tannpinedagen (Søndag, 9 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Tannpinedagen, eller "National Toothache Day" feires 9. februar hvert år.
  Du lurer kanskje på hvorfor vi feirer tannpine? Jeg har ingen aning...
  Mange tenker kanskje å pusse tennene, eller kanskje bruke tanntråd for å feire, men dette er IKKE tannpine-FOREBYGGELSES-dagen. Den eneste måten å feire på er derfor ved å skaffe seg en ekte, levende tannpine. Hvis du er en av dem som har en kan jeg foreslå et av de botemidlene nedenfor? Bare ikke prøv det før den 10. februar. Du vil vel ikke ødelegge tannpinedagen?  Tannpine

 • Den internasjonale kondomdagen (Torsdag, 13 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Den internasjonale kondomdagen ble opprettet av AHF og feires hvert år 13. februar (dagen før Valentinsdagen)  Dagen ble til som en innovativ og letthjertet måte å minne folk på at bruk av kondom kan forhindre graviditet og kjønnssykdommer, inkludert HIV. Healthcare Foundation håper disse forførende showene gir sunnere seksuelle valg for alle.  KondomDag

  ...
 • Valentinsdag (Fredag, 14 Februar 2025)
 • Kategori : Merkedager


  St. Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar hvert år som en feiring av kjærlighet og romantikk. Dagen feires særlig i engelskspråklige land ved å kjøpe gaver og sende kjærlighetsbrev eller -kort, ofte anonymt.
  Valentinsdagen har blitt feiret i England siden 1600-tallet som hentet ideen fra myten om Den hellige Valentin (Valentinus). Valentin ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen. Valentin ville ikke avsverge sin gud, og ble derfor steinet til døde i 273 e.Kr.. Før Va ...

 • Fastelavn (Søndag, 2 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Fastelavn (ikke en offentlig fridag, men faller alltid på en søndag)  Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, (eller i skuddår 2. februar til 7. mars).  Selve ordet fastelavn stammer fra det tyske ordet vastel-avent som betyr faste-aften, altså "kvelden før faste".
  Navnet uttales "fastelaven", og blir ofte feilstavet slik.  Opprinnelig var fastelavn på tirsdagskvelden, fetetirsdag, før fasten.
  Men etterhvert ble fastelavn utvidet til de tre dager: fastelavnssøndag, ...

 • Blåmandag (Mandag, 3 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Blåmandag (fra tysk blauer Montag)[1] er i kirkeåret kallenavn på fastelavnsmandag,[1] det vil si mandagen som kommer to dager før den vestkirkelige kristne fastetiden begynner. Blåmandag er dagen etter fastelavnssøndag, mens fetetirsdag og askeonsdag er dagene som følger etter. Datoen for blåmandag varierer mellom 2. februar og 8. mars ut fra når påsken faller. Blåmandag kunne tidligere også bli omtalt som fleskemandag.
  Blamandag


  ...
 • Den internasjonale trekantdagen (Mandag, 3 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager

  3nder, datingappen for frisinnede single og par, erklærer den internasjonale trekantdagen 03.03.  Store ting kommer i tre. Og på den tredje dagen i den tredje måneden mener vi at vi bør hedre tallet tre og alt det representerer. Fra mytologi, matematikk og religion til store trioer som Destiny's Child og de tre musketerene, tallet 3 har blitt hedret og feiret av menneskeheten gjennom hele historien. Det moderne samfunnet er ikke annerledes. Førti prosent av alle 3nder-brukere er par!  ThreesomeDay

  ...
 • Fetetirsdag (Tirsdag, 4 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Fetetirsdag (feitetirsdag eller feittirsdag, også kalt grautatirsdag og hvitetirsdag) er dagen før fastetiden begynner. Fetetirsdag er tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag og dagen før askeonsdag. Datoen for fetetirsdag varierer mellom 3. februar og 9. mars ut fra når påsken faller.
  Fetetirsdag

  ...
 • Askeonsdag (Onsdag, 5 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Askeonsdag er i den vestkirkelige kristendommen den første dagen i fastetiden. Den faller 46 dager før 1. påskedag, men da søndagene ikke telles med i fastetiden faller den fra kirkelig synspunkt 40 dager før påske.
  Askeonsdag

  ...
 • Den internasjonale kvinnedagen (Lørdag, 8 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. En nasjonal kvinnedag ble først arrangert i USA i 1909, mens en internasjonal dag ble vedtatt året etter på Sosialistinternasjonalens konferanse i København, der over 100 kvinner fra 17 ulike land deltok. Dagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner.
  Siden FNs internasjonale kvinneår 1975 har dagen også blitt markert årlig av FN.  Kvinne

  ...
 • Biff- og blowjobdagen (Fredag, 14 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Januar og februar går med til måking, frysing og lengting etter solen, men så
  snart vi er inne i mars, begynner moroa. Og det starter med et smell.
  Nøyaktig en måned etter Valentine's Day, og en snau uke etter den internasjonale kvinnedagen,
  er det en annen dag som er litt mindre kjent - nemlig den offisielle biff og blowjob-dagen,
  altså 14. mars - eller Steak & BJ Day som de kaller den på andre siden av dammen.  Steak and BJday

  ...
 • Vårjevndøgn (Torsdag, 20 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Et jevndøgn er et av de to tidspunktene i året når jordens akse heller verken fra eller mot solen. Vårjevndøgn eller jamvår inntreffer rundt 20-21 mars og høstjevndøgn inntreffer rundt 22-23 september hvert år. Ekvinoktium er det samme som jevndøgn.
  Når det er jevndøgn er dag og natt like lange over hele verden og solen står loddrett over et punkt på ekvator, og fra dette punktet vil solen være i senit ved middagstid. Ordene jevndøgn, vårjevndøgn og høstjevndøgn brukes også om det dågnet som tidspunktet faller i. Jevndøgnene er de eneste døgnene i et år, der dag og natt er så godt som like lang ...

 • Den internasjonale søvndagen (Fredag, 21 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale søvndagen arrangeres hvert år både for å feire søvnen og for å sette sækelyset på de utfordringer og problemer søvnmangel og sykdommer relatert til dette, kan ha for samfunnet.
  Søvndagen arrangeres hvert år den tredje fredagen i mars. I 2031 faller den på 21. mars. Overgangen fra vintertid til sommertid utfordrer en rekke mennesker med søvnmangel. Søvnkvalitet og hvor mye søvn man får er viktig. Hensikten med arrangementet er sette fokus på søvnproblemene og oppfordre til forskning på dette området.
  Den internasjonale søvndagen arrangeres ...

 • Internasjonal dag mot rasediskriminering (Fredag, 21 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale dagen mot rasediskriminering markeres 21. mars hvert år for å sette fokus på rasisme.  Millioner av mennesker verden over opplever diskriminering på bakgrunn av rase, hudfarge, avstamning, nasjonal opprinnelse eller etnisk opprinnelse. Rasediskriminering kan opptre i mange former, men felles for de alle er at diskrimineringen har en svært ødeleggende effekt både på enkeltmennesker og på samfunnet som helhet.
  Mot Rasisme

  ...
 • Earth Hour (Lørdag, 22 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager      Fra : 20:30   Til : 21:30


  Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slukke lyset en time for klimaet. Det er naturvernorganisasjonen WWF (World Wide Fund for Nature) som står bak kampanjen, som ble avholdt for første gang i Australia. Den symbolske markeringen har som formål å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i en time.
  Earth Hour så dagens lys i Sydney, Australia i 2007 hvor to millioner deltok. I 2008 hadde det blitt en global bevegelse hvor 50 millioner ...

 • Sommertid starter (Søndag, 30 Mars 2025)
 • Kategori : Merkedager
  Klokken stilles 1 time FREM kl 02:00

  Huskeregel: Klokken skal alltid stilles MOT sommeren, derfor heter det sommertid.

  Sommertid  Sommertid er en ordning som går ut på å stille alle klokker frem en time i forhold til normaltid. Flere land har innført dette for å utnytte de lyse delene av døgnet. Med sommertid menes også den perioden av året da klokkene er stilt 60 minutter frem sammenliknet med resten av året.
  I gjeldende forskrift om sommertid fastsettes den som normal tid for kongeriket Norge i tiden mellom kl. 0200 ...
 • Aprilsnarr (Tirsdag, 1 April 2025)
 • Kategori : Merkedager
  Aprilsnarr er den godtroende som blir lurt 1. april, som er en dag da det skal være lov å narre hverandre. Skikken er utbredt over hele Europa og Nord-Amerika.

  Aprilsnarr

  ...
 • DIY-dagen (Onsdag, 2 April 2025)
 • Kategori : Merkedager


  2. april feirer vi den internasjonale DIY-dagen.  Vi bruker mye penger på å få andre mennesker til å gjøre ting for oss - klippe håret vårt, fikse bilene og datamaskinene våre, klippe plenen, bake kakene våre... du skjønner. Og sant, det er ting vi foretrekker å ha eksperter med kunnskap og erfaring til å gjøre for oss, som å utføre kirurgi eller fylle ut skattepapirene våre.
  DIYday

  ...
 • Gulrotdagen (Fredag, 4 April 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Den internasjonale gulrotdagen eller gulrotdagen feires hvert år den 4. april og er høydepunktet for gulrotelskere over hele verden. Det er dagen da gulroten feires gjennom gulrotfester og andre gulrotrelaterte festligheter.
  Gulrotdagen

  ...
 • Day of Silence (Fredag, 11 April 2025)
 • Kategori : Merkedager


  The Day of Silence er Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN) sin årlige dag for å protestere mot mobbing og trakassering av lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle (LHBT) studenter og deres støttespillere. Studenter avgir et symbolsk taushetsløfte.
  The Day of Silence har blitt holdt hvert år i april siden 1996. Dagen arrangeres andre fredag i april hvert år.  Silence

  ...
 • Palmesøndag (Søndag, 13 April 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Palmesøndag er IKKE helligdag, men den faller alltid på en søndag. Derfor heter den palmesøndag.  Palmesøndag er i kristen tradisjon feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Den feires siste søndag før påske. Navnet kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.  Palmesondag

  ...
 • Kake & Cunnilingus-dagen (Mandag, 14 April 2025)
 • Kategori : Merkedager


  To måneder etter forspillet "Valentine's Day" må gutta gjøre opp for "Biff- og blowjobdagen" - på Kake og Cunnilingus-dagen.  Cake and cunnilingus day

  ...
 • Nasjonal kåt dag (Onsdag, 16 April 2025)
 • Kategori : Merkedager

  16. april har blitt erklært nasjonal kåt dag, men det er et mysterium hvem som har erklært den og hvorfor. Hvorfor er denne dagen annerledes enn noen annen dag?  Det er ikke kjent for oss hvordan dagen fikk betegnelsen, men allerede Twitter-brukere er klare til å risikere alt ved å be om nakenbilder, videochatter og øke OnlyFans-bidragene deres. Med trenden har flere flinke folk på Twitter allerede laget memene sine for å minnes en-dagsferien.  Hornyday

  ...
 • Skjærtorsdag (H) (Torsdag, 17 April 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Skjærtorsdag (Helligdag)  Skjærtorsdag er den kristne feiringen av Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen, og dermed innføringen av nattverden. Ordet betyr «renselsestorsdag», og kommer av norrønt skíra, «rense» (skjær = ren). Skjærtorsdag er en helligdag som feires siste torsdag før påske. Den tidligste datoen for skjærtorsdag er 19. mars og den seneste er 22. april.  Skjaertorsdag

  ...
 • Langfredag (H) (Fredag, 18 April 2025)
 • Kategori : Helligdager

  Langfredag (Helligdag)  Langfredag markerer i kristen tradisjon dagen da Jesus Kristus døde på korset, og markeres fredag før påske.
  Benevningen langfredag kommer antagelig fra tradisjonen med at man på denne dagen skulle gjøre bot ved å arbeide hardt og/eller piske seg selv, ikke la barn leke, og på alle måter sørge over Jesu' død, slik at dagen føltes som en lang dag.  Langfredag

  ...
 • Påskeaften (Lørdag, 19 April 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Påskeaften (Ikke helligdag)  Påskeaften er dagen før påskedag. Den har tradisjonelt blitt markert på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon.  Paskeaften

  ...
 • 1. påskedag (H) (Søndag, 20 April 2025)
 • Kategori : Helligdager

  1. påskedag (Helligdag og søndag)  På påskedagen, ofte kalt første påskedag, fortsetter feiringen av Kristi oppstandelse på morgenen, og dagen innleder tradisjonelt en oktav, det vil si en åttedagersperiode der alle dager regnes som festdager på linje med søndager.  Påske er i utgangspunktet en religiøs høytid som blir markert med en rekke helligdager, religiøse skikker og symboler. I tillegg har feiringen fått flere verdslige innslag og folkelige uttrykk. Det gjelder alt fra gamle tradisjoner som bruken av påskeegg, påskeharer og gule påskekyllinger til nyere tiders påskeferie, påskekrim, ...

 • 2. påskedag (H) (Mandag, 21 April 2025)
 • Kategori : Helligdager

  2. påskedag (Helligdag og mandag)  Andre påskedag er første mandag etter første påskedag. Dette er også helligdag i Norge.  2. påskedag

  ...
 • Arbeidernes dag (H) (Torsdag, 1 Mai 2025)
 • Kategori : Helligdager


  Arbeidernes dag er en offentlig høytidsdag (Helligdag)
  1. mai er en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen.
  Dagen er også kalt arbeidernes dag. Dagen ble innført etter forslag fra de fagorganiserte i USA og markert første gang i 1890, også i Norge.  Mai

  ...
 • Luk naken-dagen (Lørdag, 3 Mai 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Siden 2005 har den første lørdagen i mai vært feiret som World Naked Gardening Day. På norsk luk naken-dagen, eller vær-naken-i-hagen-dagen.  World Naked Gardening Day arrangeres første lørdag i mai hvert år  Det er amerikanske The Naturist Society som først plantet ideen om en tidlig vår. Tiltaket er ment å skulle fremheve et sunt og komfortabelt forhold til sin nakne kropp på en ikke-seksuell måte.

  Den første spiren ble sådd med en egen hjemmeside i 2005, og siden har det vokst fram en frodig gjeng som slipper solen til der den sjelden skinner.


  < ...
 • Ta på pupper-dagen (America) (Lørdag, 3 Mai 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Den amerikanske versjonen av den skandinaviske ta på pupper dagen feires 3. mai hvert år. Det er ukjent hvem som startet det, men skal ha startet i 2014.  Ta-på-pupper-dagen

  ...
 • Norges nasjonaldag (H) (Lørdag, 17 Mai 2025)
 • Kategori : Helligdager


  Norge
  Den 17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 ble medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll enige om den endelige versjonen av landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter enstemmig regenten, prins Christian Frederik, til konge av et uavhengig Norge. Grunnloven er i teksten datert 17. mai, men ble først signert og beseglet dagen etter, den 18. mai.
  Dette innledet en kort periode for Norge som uavhengig stat, før landet etter en kortvarig krig med Sverige måtte inngå våpenhvile gjennom Mossekonvensjon ...

 • Verdens Whisky Dag (Søndag, 18 Mai 2025)
 • Kategori : Merkedager
  World Whisky Day

  Blair Bowman har etablert det som antakeligvis var den første whiskeydagen noensinne. Dette gjorde han fordi han så at andre drikker ble anerkjent på denne måten.

  Verdens Whiskydag finner sted den 18. mai hvert år.

  Whiskey

  ...
 • Kristi himmelfartsdag (H) (Torsdag, 29 Mai 2025)
 • Kategori : Helligdager


  Kristi himmelfartsdag er en kristen bevegelig høytidsdag som feires 39 dager etter første påskedag. I Norge er Kristi himmelfartsdag en helligdag som ofte kalles bare "Kristi himmelfart. Denne dagen er ikke flaggdag i Norge.  Festen ble antagelig innført på 300-tallet, da enkelte kristne kirker begynte å feire den som en egen fest. Det første kjente eksempel på at denne finnes i en liturgisk kalender, er fra begynnelsen av 300-tallet, da synoden i Elvira avviste en skikk med å begynne en ny fasteperiode etter den førtiende dag. Begrunnelsen for en slik faste ser ut til å ha vært at man ville markere at ...

 • Verdens tobakksfrie dag (Lørdag, 31 Mai 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Verdens tobakksfrie dag (World No Tobacco day) har blitt markert i Norge siden 1988. Den 31. mai hvert år rettes den globale oppmerksomheten mot tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) fastsetter hvert år tema for dagen, som i 2013 er «Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship». De er ansvarlig for den globale markeringen. ?I Norge markeres dagen lokalt.


  Smoking

  ...
 • Den internasjonale sexarbeiderdagen (Mandag, 2 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Dagen fungerer som en plattform for å kreve like rettigheter for sexarbeidere. Den arrangeres 2. juni hvert år.
  Leveforholdene til sexarbeidere er ofte utfordrende. Det er på grunn av at sexarbeid er kriminalisert i flere land og derfor blir ikke dets arbeidere behandlet som de som jobber i andre yrker. På grunn av mangelen på rettigheter som tilbys andre arbeidstakere, er sexarbeid ofte risikabelt.
  I følge Global Network of Sex Work Projects (NSWP) er temaet for International Sex Workers' Day hvert år tilgang til rettigheter. Det er flere barrierer som hin ...

 • Sveriges nasjonaldag (Fredag, 6 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Svenska flaggans dag er den svenske nasjonaldagen og blir feiret den 6. juni. Dagen er til minne om flere hendelser som var viktige for den svenske nasjonen. Den ble innført ved lov av 1982. I 1996 ble den saluttdag, og i 2005 ble den en offentlig høytidsdag. Historien går lenger tilbake, da den allerede i 1916 ble uoffisiell flaggdag.  Sverige

  ...
 • Pinseaften (Lørdag, 7 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager

  Pinseaften (Ikke helligdag)  Pinseaften er dagen før pinsedagen. Den har tradisjonelt ikke blitt feiret nevneverdig.  Pinseaften

  ...
 • 1. pinsedag (H) (Søndag, 8 Juni 2025)
 • Kategori : Helligdager

  1. pinsedag (Helligdag og søndag)  Pinse er en kristen høytid som feires 49 dager etter at Jesus Kristus stod opp fra de døde på påskedagen. På denne dagen viste Den hellige ånd seg for apostlene i form av ildtunger fra himmelen. Dagen er til minne om at Den hellige ånd kom til apostlene.  Pinsedag1

  ...
 • 2. pinsedag (H) (Mandag, 9 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager

  2. pinsedag (Helligdag og mandag)  I likhet med andre påskedag og andre juledag, har andre pinsedag ingen religiøs betydning. Likevel er det tradisjonelt en fridag.
  Dette har med geografi å gjøre. Folk reiser ofte vekk i pinsen, og derfor har mandagen i Norge blitt fridag.  Pinsedag2

  ...
 • 69-dagen (Mandag, 9 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Høytiden feires vanligvis 9. juni, som er avbildet numerisk som 6/9.
  National 69 Day er en av en rekke uoffisielle høytider av ukjent opprinnelse, men det gjør det ikke mindre ekte eller mindre … hyggelig … å feire. Som navnet tilsier, er National 69 Day dedikert til å ha oralsex.
  69day

  ...
 • World Naked Bike Ride (Mandag, 9 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Det kan diskuteres hvor behagelig, lekkert og hygienisk det er å sykle naken, men det skal være godt for miljøet. Og det er derfor tusenvis av mennesker i store deler av den vestlige verden tråkker til og kaster klærne den 9. juni.  World Naked Bike Ride

  ...
 • Fandens fødselsdag (Onsdag, 11 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Fandens fødselsdag er en betegnelse på de danske og norske merkedagene 11. juni og 11. desember. Det ble i 1656 bestemt at disse datoene skulle være termindager for betaling av renter og avdrag. Første skriftlige omtale med navnet fandens fødselsdag er fra 1888.  Ifølge folketroen ville man ikke få annet enn enn berggylt, fjesing og knurr dersom man prøvde å fiske på fandens fødselsdag.


  Fanden

  ...
 • Fredag den 13. (Fredag, 13 Juni 2025)
 • Kategori : Merkedager


  Fredag den 13. ansees som en ulykkesdag. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.  I følge folklorehistorikeren Donald Dossey oppsto den uheldige karakteren til tallet "13" med en norrøn myte om 12 guder som hadde et middagsselskap i Valhalla. Luringguden Loke, som ikke var invitert, kom som den 13. gjesten, og sørget for at Höðr kunne skyte Balder med en pil med misteltein. Dossey: "Balder døde, og hele jorden ble mørk. Hele jorden sørget. Det var en dårlig ...

   

  Kalender Kalender med merkedager 2022 Info
  English calendar
      © 1996 - 2024 Merkedager.net
  Kontakt